7 Mayıs 2009 Perşembe

Kitap okuyamıyorsan ansiklopedi oku!


Kısa öyküler okumak iyi gelir çoğu zaman. Öykülerin tükendiği yerlerde ansiklopedi okumak gibi bir alışkanlığım vardır. Mesela gözlerimi kapar kumar oynarım ansiklopedi üstünde. Sonra Allah ne verdiyse okumaya başlarım. Kimine göre gereksiz, kimine göre gerekli bilgilerle dolar sonra beynim. Gereksiz gerekli saçma sapan tartışmalara girene kadar o bilgilere şaşırmayı tercih ederim. Hem belki ansiklopedi okuduktan sonra dünyadaki herşeyi en iyi ben bilirim diye kasım kasım kasılabilirim... Takvim yaprağı okumakta iyi gelir. İki takvim yaprağı okuyup kendimizi hoca sanmak gibi bir alışkanlığımız vardır bizim milletce. Belki bende o hastalığa yakalanırım... En son hangi romanı bitirdin diye sorsalar cevap veremem şimdi... Sanırım en son Drina Köprüsünü okumuştum. Drina köprüsüde romandan çok neye benziyordu bende anlamadım... Aman romandı işte... Ondan sonra okuduğum Sait Faik, Franz Kafka ve Sabahattin Ali öyküleri var. E öyküdende bahsedilmezki canım... Öykü anlatılmaz daha çok içine işler. Bazen bir öykü okuyup saatlerce düşündüğüm zamanlar olur. İçime işlemesi daha uzun zaman alır. Romanlarda güzeldir ama öykülerden aldığım o büyük hazzı alamadım hiç... Öyle öyküler olur ki günlerce etkisinden kurtulamazsın, Cengiz Aytmatov'un öyküleri mesela... Sonra polisiye okumakta iyidir. Eğer mütercim işini iyi yapabilmişse... Agatha benim tadığım ilk polisiyeciydi. kitaplarını okumaktan zevk aldım hep. Eğer sadece iyi vakit geçirmek için okuyacak birşeyler arıyorsanız Agatha iyidir... Trevanian'ı keşfettim, üç kitabı var şimdi elimde. Üçünden de elli sayfa okudum. Artık hiçbiri küsemez. Metafizik hakkında ismi cismi garip bir kitap buldum, ama içeriği beni yine hayal kırıklığına uğrattı. Ben bu ruhlar alemini ne zaman istediğim gibi tanıyabilirim. İlla ölmem mi gerek. Utanın kendinizden! Bi beni aydınlatacak bilgi yok hiç birinizde. Ne diye benim bildiğim şeyleri tekrar tekrar kitap diye yayınlarsınızki...


Bir adamı kaçırdım otobüs kaçırmış gibi... Ama vallaha eğer otobüs kaçırsam böylesine içim yanmazdı. Gölgesini gördüm sadece köşeyi dönerken... ahh ahhh bunca saçmalamak bundandır heralde...


Dediğim gibi, hiçbir şey okuyamıyorsanız ansiklopedi okuyun. Takvim yapraklarından olabildiğince uzak durun...

9 yorum:

Love dedi ki...

ansiklopedi okuyabilmek icin kendi kendine okumayi ogrenen bi insanim ben. ve uzun suredir duymadigim kadar dogru bir cumle bu.

"hicbir şey okuyamıyorsanız ansiklopedi okuyun"

kaldırımçocukları dedi ki...

bende cocukken hep merak ederdim içindekileri... hemen okumayı öğrensemde okusam şu kitapları derdim =)

Ateş Böceği dedi ki...

Cumhuriyet ansiklopedisi vardı bir gün babam kitap aldım size dedi ve ben daha ilkokul 2 sınıftaydım büyük bir heycanla sayfaları çevirmeye başladım hımm ilginçmiş diyip okumaya devam ettim diye bilirim ki okumayı sevdiren o ansiklopediler olmuştur bana ve hala durur canım sıkıldıkça çevirir yolculuk yaparım hem geçmişe hem geleceğe çok eğlenceli oluyor bencede..
sevgiler

!reDanDark! dedi ki...

o ansiklopedilerin içindeki öğrenmeyi okadar çok isterdim ki...Ama fazla aklımda kalmaz benim okuduğum şeyler.. Okumaktan çok anlatılanlarla öğrenebilen bi insanım daha çok... HEp hayranlık duymuşumdur ansiklopedi okumayı becerebilen insanlara=)

kaldırımçocukları dedi ki...

ateş böceği: ansiklopediler arasında gezinmek banada çok iyi gelir hep. sanırım her çocuğun ilgisini çekmiştir. ve çoğumuza okumayı sevdirmiştir =)

!redandark!: aslında ilgimi çekmeyen şeyleri bende aklımda tutamıyorum. ama bi alışkanlıktır okuyorum işte =) haklısın güzel bir anlatım bazen okumaktan iyi geliyor. ama okumanında tadı bambaşka...

defne dedi ki...

Gariptir ders kitabından ziyede ansiklopedi okuyunca daha kolay öğrenirim herşeyi.
mesela tarihten bir konuyu ansiklopediden okursam sanki kırk yıllık tarihçi gibi şakır şakır anlatırım o konuyu.
galiba masal gibi geliyor bana ansiklopediler bu yüzden bu kadar seviyorum dilini:)

kaldırımçocukları dedi ki...

ders kitapları bize zorla ezberletildiği için hep itici gelir. sanırım kendi isteğimizle okuduğumuz için bu kadar kolay ezberliyoruz =)

netim yoktu cevap gecikti affola =)

cizgilidefter dedi ki...

dusundum de..cok ic acitiyor be kacirmaklar:D arkasindan seslenseydin keske.
yada bosver iyi bi oneride bulunmus oldun.iyi oldu=)

kaldırımçocukları dedi ki...

yok yok yakaladım ben onu sonra =)