11 Nisan 2008 Cuma

Kadınlar Tekkesi


Tekke'nin kurucusu Şeyh Baki, divandan okuduğu güzel kasidelerle ve mistik melodilerle İstanbul'un soylu asil dul - hatta şen dul- kadınlarını kendine bağlar. Kadınlar varlıklı oldukları için şeyhin bir eli yağda bir eli baldadır. Çok güzel günler yaşarken aniden karşısına aşk-ı didem dediği Neşide çıkar. Vahdet-ül vücutçu olan şeyh Baki Allah'ın suretinin Neşide'ye naksettiğini iddia eder - hoş o tüm kadın müritlerine aynı şeyi söylüyordu- ama Neşidesi farklıydı belki onu cennet bahçelerine benzetmekte haklıydı. Altmış sekizinde gerçek aşkı bulan bir şeyhin hayatı ve kendine sebepsiz bağlanan sonra yine sebepsiz kaçan güzel Neşide'nin garip öyküsü... Yazar önsözde gerçek yaşam öyküsüdür diyor bu kitabı dahada merakla okumamızı sağlıyor. İnsanların dini duygularını ne kadar komik suistimal ettiklerini anlayacak ve bir an olsun durup düşüneceksiniz " acaba benim hayatımda da böylesine hurafeler, saçmalıklar var mı " diye.

8 yorum:

S dedi ki...

o kadar etkileyici bir yasam oykusu ki.. mutlaka okunmayi, sizin de dediginiz gibi sasirilmayi ve biraz da donup insanin icine bir yerlere bakmasini gerektirecek bir kitap..

tyayos dedi ki...

çok güzel özetlemişsin, kitabı okuyasım geldi :)

sıradan cümleler dedi ki...

şimdi sen, o şehirde bir evde
o evde bir koltukta, o koltukta bana yazdınya kalbin sızlayarak;
ben şimdi bu şehirde bu evde, bu evde ve bu koltukta bir rüzgar oldum. senin olduğun şehrin sokaklarındayım şimdi, birazdan o evin camında, o camın hemen kenarında... kenardan bir yerden seni selamlıyor olacağım...

kaldırımçocukları dedi ki...

=)

Unknown dedi ki...

Refik Halit Karay'ın mükemmel güzellikte bir dili var. Ben de şimdi yazarın Gurbet Hikayeleri'ni ve Yeraltında Dünya Var romanını okuyorum.
Bu kitabı da merak ettim.
sevgiler, iyi okumalar...

kaldırımçocukları dedi ki...

Kesinlikle çok güzel bir dili var. insanı sıkmıyor.Ben sadece kadınlar tekkesini okuyabildim kütüphanede bulursam farklı eserlerini de okumaya çalışıcam. Sizede iyi okumalar...

UÇURTMA;) dedi ki...

Refik Halit'in Türkçe'yi çok güzel kullanığını bir hocam söylemişti ve özellikle tavsiye etmişti. Onun "memleket hikayelerini" okumuştum. size de tavsiye ederim.Yalın bir olay kurgusu var. paylaşımlar için de teşekkürler:)

kaldırımçocukları dedi ki...

memleket hikayelerini çok merak ediyorum ama kısmet olmadı. rica ederim =)