3 Mart 2008 Pazartesi

Esaretin Bedeli


Bazı kelimelerin anlamları üzerinde düşünürken, kendime sorduğum değişmez bir soru vardır "kime göre doğru?" adalet, asalet, kin, gurur, ıslah... Herkes kendi yaşam penceresinden bakar ve buna uygun anlamlar yükler kelimelere. Her ruhun bir portreden farklı anlamlar çıkarması gibi. Her topluma göre şekillenmiş ahlak kuralları gibi. Bize güzel görüneni kabul etmeye devam mı edeceğiz yoksa en doğrusunu mu bulacağız?
1994 yapımı bir film buldum arşivimde 'Esaretin Bedeli' İki yıldan beri izlememiştim, ki defalarca izlediğim filmler arasına girer. Morgan Freeman'ın filmin son sahnelerinde ıslah olmak hakkında söyledikleriydi belkide filmi defalarca izlememe neden olan.
" - Islah oldun mu?
- ıslah olmak mı? Bir düşüneyim! Biliyor musunuz bunun ne demek olduğunu bile bilmiyorum.
- tekrar topluma karışmaya hazırsın demek oluyor.
- Sizce bunun ne demek olduğunu biliyorum evlat! Bence sadece uydurulmuş bir kelime. Sizin gibi gençlerin takım elbise giyip kravat takacak bir iş sahibi olması için söylenmiş politik bir söz. Asıl bilmek istediğiniz ne?! Yaptığımdan pişman olduğum mu?
- Pişman mısın?
- Pişman olmadan geçirdiğim bir gün bile olmuyor. Burada olduğum yada siz burada olmam gerektiğini düşündüğünüz için değil. Geriye dönüp o zaman ki halime bakıyorum. O korkunç suçu işleyen, aptal ve genç bir çocuk. Onunla konuşmak istiyorum, aklını başına getirmek istiyorum, ona herşeyi anlatmak istiyorum. Ama yapamam! Çünkü o çocuk çok uzun zaman öncesindeydi. Ondan geriye yalnızca bu yaşlı adam kaldı. Bununla yaşamak zorundayım.
Islah olmak mı? Bu saçma sapan bir söz! Bu yüzden sen dosyalarını damgalamaya devam edip benim vaktimi boşa harcamaktan vazgeç evlat! Çünkü doğruyu söylemek gerekirse hiç umrumda değil!"

2 yorum:

ilham perisi dedi ki...

Nage bayıla bayıla izlediğim filmler arsındadır.profilimdede mevcut kendileri.Son sözlere dikkat etmemiştim.Mers şekerim

kaldırımçocukları dedi ki...

rica ederiz bacım ne demek biz nesliyle aklımıza estikce izliyoruz ünzile abladan aldık =)