İnsanlar genelde kitapları sadece bir defa okunacak çizgi romanlarla karıştırırlar. Ama bu her kitap için geçerli bir kanun değildir. İnsanların bunu fark edebilmesi için ya okudukları bir kitabın açıklamasından çok etkilenmelidirler yada kitaptaki karakterlerden birinin kendilerine çok benzediğini hissetmeliler.
Ben bir kitabın defalarca kez okunması gerektiğini Peyami SAFA'nın Bir Tereddüdün Romanı kitabını okurken fark ettim. Kitabın betimlemeleri güzeldi ama beni etkileyen ne betimlemeler ne de kitabın baş kahramanlarından biri olan Vildan dı. Tabii Muharrir'in etkisi çok büyük olmuştu. Zaten kitabı okuyan herkes Muharrir'in biraz Peyami SAFA olduğunu anlar. Kitapta beni en çok etkileyen kitabın çok kısmında Pirandello'nun Çıplakları Giydirmek Piyesinin bahsinin geçmesiydi.
Bir Tereddüdün Romanı'nı semt kütüphanemizden alıp okuduğum için Altını çizip kenarlarına notlar alamadım, ama okurken insanın içinde altını çizme duygusu hasıl oluyor ve bu dürtüyü durdurmak biraz zor. Kitabı okurken en beğendiğim bölümleri bir deftere yazıp sayfa numarasına kadar not aldım. Kitabı bitirdikten sonra Çıplakları Giydirmek piyesini kesin okumam gerek diye düşünüyordum. Bir Tereddüdün Romanı nı kütüphaneye tekrar götürmek işkence gibi oldu tabii.. Kitabı tekrar götürdüğümde rafların arasında tozlu ince bir kitap vardı sonradan kaplanmış belli ki kütüphaneye en az kırk yıl önce bağışlanmış Çıplakları Giydirmek kitabının 1964 basımıymış meğer tozlu sarı yapraklı bir kitap. Okuduğum ilk piyesde Çıplakları Giydirmek oldu zaten. Kitabın girişinde önce Pirandello'nun daha sonra Çevirmen DR. Feridun TİMUR un fikirleri vardı. Piyeste beni en çok Ersilia'nın ölürken söyledikleri etkiledi. Bahsettiği çıplaklık bir beden çıplaklığı değil, ruhun çıplaklığıydı. Ersilia " Ölümü yalandan dokunmuş bir elbise ile örtmek süslemek" istemişti sadece.
Ölümü üzerine bir elbise olarak bile giyemediğini düşünüyordu ve çırılçıplak öldü. Arkasında güzel entariler vardı fakat, ruhu çırılçıplaktı. İstediği tek şey ruhuna güzel bir elbise giydirmekti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder